Pizza's bakken op je bbq

Pizza's bakken op je bbq

Wist je dat je ook pizza’s kunt bakken op je barbecue? Hoe je dit het beste doet, lees je hier!

Pizza's bakken op je BBQ

Op een CADAC barbecue bak je natuurlijk meer dan alleen een worstje of een hamburger. Maar op je barbecue bak je ook heerlijke, knapperige pizza’s. Lees in ons blog hoe je dit het beste doet!

Er is bijna geen CADAC barbecue waar je geen pizza op kunt bakken. De enige vereiste is dat je een barbecue hebt met een deksel. De meeste supermarkten verkopen verse pizza’s, maar het is nog veel lekkerder om je pizza helemaal zelf te maken. Heb je hier geen tijd voor? Haal dan een kant en klare bodem en beleg deze met jouw favoriete ingrediënten. Uiteraard zijn de tomatensaus en voldoende kaas essentieel!

WAAROM EEN PIZZASTEEN?

Je kunt de pizza direct op het BBQ rooster leggen, maar pizza's worden nog lekkerder en knapperiger op een echte pizzasteen. De pizzastenen van CADAC zijn gemaakt van duurzaam cordieriet en zijn geschikt voor gasbarbecues, maar ook voor gas- en elektrische ovens. De steen neemt de warmte goed op en houdt deze vast. Wanneer je de pizza op de steen legt zal deze het vocht uit het deeg onttrekken, waardoor je die lekkere knapperige bodem krijgt.

CADAC | Pizza bakken op een pizzasteen

HOE GEBRUIK JE DE PIZZASTEEN?

Plaats de pizzasteen op de BBQ tijdens het voorverwarmen; als je een koude steen op een hete barbecue plaatst, kan de steen breken door de snelle temperatuursverandering! Je plaatst de pizzasteen op de pandrager van de barbecue; let wel op dat de steen niet direct in aanraking komt met vlammen als je geen vlamverdeler gebruikt. Geleidelijk voorverwarmen dus op lage temperatuur.

Het is soms een beetje zoeken hoe je je pizza het beste kunt bereiden, helemaal als je geen luxe buitenkeuken hebt maar een eenvoudig camping toestel. Maar dat is ook de charme van het koken op de camping. De baktijd is afhankelijk van veel verschillende omstandigheden. Denk aan de dikte van je pizza, de temperatuur buiten en de ingrediënten die je gebruikt. Controleer daarom af en toe of het bakken niet te hard gaat.

ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN PIZZASTEEN

Pizzastenen zijn erg poreus. Ze mogen daarom niet te vochtig worden. Dompel een pizzasteen nooit onder in water; de steen zal dan het water opzuigen en kan bij het volgende gebruik eenvoudig breken.

Schoonmaken is eigenlijk heel eenvoudig; je veegt de steen na gebruik schoon met een (vochtige) doek. Hardnekkige resten kun je eraf schrapen met een metalen deegschraper of spatel. Gebruik nooit afwasmiddel om de steen schoon te maken! De steen zal de smaak van zeep absorberen en die zul je bij het volgende gebruik terug kunnen proeven… 

NB: het is volkomen normaal dat een pizzasteen na verloop van tijd donkerder wordt en vlekken krijgt.


9 TIPS VOOR GEBRUIK PIZZASTEEN

  • Gebruik de pizzasteen in combinatie met de pandrager & deksel van de BBQ.
  • Bestrooi de steen met wat bloem zodat de bodem niet gaat plakken.
  • Plaats geen bevroren pizza op de steen.
  • De baktijd is afhankelijk van allerlei omstandigheden zoals de dikte van de bodem, gekozen ingrediënten, weersomstandigheden, etc.
  • Gaat het bakken te snel, draai dan de brander even uit en laat de pizza nagaren met de deksel op de BBQ.
  • De steen mag ook op het BBQ rooster geplaatst worden; het bakproces duurt dan wat langer. Let op: het rooster kan beschadigen als de steen gaat schuiven.
  • Dompel de steen nooit onder in water, maar veeg deze schoon met een (natte) doek.
  • Gebruik geen afwasmiddel!
  • Het is normaal dat de pizzasteen donkerder wordt en vlekken krijgt door gebruik.

 

CADAC PIZZASTENEN

Pizzastenen van CADAC zijn verkrijgbaar in verschillende formaten:

       

CADAC PIZZASTEEN PRO

Naast ‘normale’ pizzastenen heeft CADAC ook pizzastenen Pro in het assortiment. Het grote verschil met de normale steen is dat de pizzasteen Pro een aluminium warmteverdeler heeft. Deze warmteverdeler zorgt ervoor dat de steen over het volledige oppervlak goed heet wordt, hierdoor krijg je een nog beter (oven) resultaat. Daarnaast wordt de pizzasteen Pro geleverd met een handige opbergtas.

 

RECEPT | PIZZA MET FETA EN POMPOEN

Je weet nu alles over hoe je een pizza bereidt op je CADAC barbecue. Tijd dus om het geleerde in de praktijk te brengen! Deze pizza met feta en pompoen is heerlijk smaakvol, dankzij de pittige feta kaas en toch apart door de pompoen. In het voorjaar is pompoen niet altijd meer verkrijgbaar in de supermarkt, maar in het vriesvak kun je vaak nog langere tijd pompoenblokjes vinden.