Veilig barbecueën op gas

Veilig barbecueën op gas

Hoe gebruik je je gasbarbecue veilig? Welke type gasvoorzieningen zijn er? Tips & Tricks voor je BBQ op gas!

Veel mensen die nooit eerder hebben gebarbecued op gas zijn een beetje huiverig voor het gebruik van gas. Zo lang je je houdt aan de veiligheidsvoorschriften kan er eigenlijk niets mis gaan. In deze blog informeren we hoe je veilig gebruikt maakt van gasbarbecues, welke type gasvoorzieningen er zijn en geven we je enkele tips & tricks!

GASFLES OF GASCARTRIDGE?

Onze camping barbecues werken op gas. Hierbij heb je de keuze tussen een hervulbare gasfles of een (wegwerp) gascartridge. Een hervulbare gasfles bevat uiteraard veel meer gas en gaat dus een stuk langer mee. Daar staat tegenover dat hij behoorlijk groot en zwaar is, niet echt handig dus als je gaat kamperen.

Heb je genoeg ruimte in je camper, caravan of auto en maakt het gewicht niet uit? Dan kies je voor een hervulbare gasfles. Je hebt de keuze tussen een universele gasfles of een Campingaz fles. Universele gasflessen zijn er in verschillende soorten en maten; van metaal of lichtgewicht fiber, van diverse merken en in verschillende kleuren.

Gasflessen | Blog Veilig barbecueën op gas | CADAC

Heb je niet veel ruimte, dan neem je liever geen zware gasfles mee. En kies je voor een compacter en lichter alternatief. Gascartridges bieden hier een uitkomst. Ze wegen weinig en na gebruik kun je ze weggooien. Onze camping barbecues zijn allemaal te gebruiken in combinatie met gascartridges. CADAC gascartridges zijn voorzien van een universele schroefdraad. Je kunt ze na gebruik losschroeven, ook al zijn ze nog niet leeg. Als je weer gaat barbecueën, schroef je de cartridge gewoon weer aan je drukregelaar.

Vind je een gascartridge te klein, maar wil je geen zware gasfles meenemen op vakantie? Dan is er de CADAC Power Pak: een lichtgewicht apparaat dat de gastoevoer van 2 gascartridges combineert en de standaard drukregelaar vervangt. 

WELKE DRUKREGELAAR KIES IK VOOR MIJN CAMPING BARBECUE?

Een gasfles of gascartridge sluit je aan op je barbecue middels een gasdrukregelaar. Deze drukregelaar zorgt ervoor dat je barbecue altijd van een goede, constante druk wordt voorzien. De drukregelaar die je nodig hebt is afhankelijk van het type gasvoorziening dat je kiest. In onderstaande tabel zie je welke drukregelaar je nodig hebt voor welk type gasvoorziening.

Gasvoorziening

Drukregelaar

Universele gasfles

Campingaz fles

CG Drukregelaar

CADAC Gascartridge

of een CADAC Power Pak

CADAC | voorbeeld gasblikjes 

HOE LANG KUN JE BARBECUEËN MET EEN GASCARTRIDGE?

We krijgen geregeld de vraag hoe lang de BBQ werkt op een gascartridge of een gasfles. Dit hangt van een aantal dingen af:

  • Het type gascartridge of gasfles dat je gebruikt
  • Het type BBQ dat je gebruikt; een grote barbecue verbruikt uiteraard meer gas dan een klein model aangezien ze vaak een grotere gaspit hebben met een krachtigere vlam
  • Weersomstandigheden; bij koud weer wordt er meer gas verbruikt dan bij warm weer; je hebt dan meer vermogen (en dus gas) nodig
  • De stand van de gaskraan; grill je op vol gas, medium of juist op de laagste stand

2Cook | Gasbarbecue | CADAC

Om je een indicatie te geven zie je in onderstaande tabel hoe lang een barbecue gemiddeld werkt op een gasbusje/gascartridge of gasfles.

 

Safari Chef

Citi Chef 40 / Grillo Chef

Carri Chef

2 Cook 3

CADAC Gascartridge/Gasbusje 500g

 4 uur

 3 uur

 2 uur

3,5 uur

CADAC Trio Power Pak

 6 uur

 4,5 uur

 3 uur

4,5 uur

CADAC Power Pak

 8 uur

 6 uur

 4 uur

6,5 uur

Universele gasfles 5kg

40 uur

23 uur

20 uur

31,5 uur

Universele gasfles 10kg

77 uur

46 uur

 37 uur

63 uur

BEVROREN CARTRIDGES

Soms komt het voor dat een gascartridge bevriest. Dit gebeurt meestal als het buiten koud is of als het gasverbruik erg hoog is. In een cartridge zit vloeibaar gas. Vloeibaar gas heeft warmte nodig om gasvormig te worden. Deze warmte wordt onttrokken aan de omgeving. Als er erg snel en/of veel gas wordt verbruikt, dan kan er vocht ontstaan op de buitenkant van de cartridge. Dit vocht kan bevriezen. Is je gascartridge bevroren, zet dan je barbecue uit totdat de cartridge weer opgewarmd is. Het probleem zal zich minder snel voordoen bij het gebruik van de PowerPak.

Gascartridges functioneren doorgaans prima met een buitentemperatuur vanaf 10-15°C. Voor de PowerPak geldt een temperatuur vanaf 5-10°C.

30 MBAR VERSUS 50 MBAR

In de meeste EU-landen - waaronder Nederland en België - is de standaard gasdruk 28-37mBar. CADAC barbecues zijn hierop op afgestemd en goedgekeurd. Ze moeten daarom ook gebruikt worden met een 30mBar gasdrukregelaar. Deze wordt niet standaard meegeleverd. De reden hiervoor is dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft in het type gasvoorziening. We laten deze keuze aan de klant. Afhankelijk van de gekozen gasvoorziening kies je de bijbehorende drukregelaar.

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de standaard gasdruk 50mBar. Daarom kun je via onze Duitse website alleen 50mBar gasbarbecues bestellen. Deze gasbarbecues moet je gebruiken in combinatie met een 50mBar drukregelaar.

In Nederland en België maken we gebruik van een slangpilaar en slangklemmen. Een 50mBar drukregelaar heeft bijna altijd een vaste koppeling aan de slang. 

TIPS & TRICKS

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Zorg dat je gasfles/gascartridge altijd rechtop staat
  • Gastoestellen hebben ventilatie nodig voor een goede werking; gebruik je toestel daarom alleen in de buitenlucht
  • Doe een gaslektest voordat je je barbecue gebruikt. Dit is heel eenvoudig te doen met een sopje: smeer wat zeepwater op de koppelingen van de gasslang. Als er belletjes ontstaan, dan is er een gaslek. Mocht dit voorkomen, draai dan gelijk de gastoevoer dicht op zowel de barbecue als de gasfles. Controleer de verbindingen en doe de gaslektest nogmaals. Blijft het lek bestaan? Gebruik je BBQ dan niet en ga dan naar je CADAC dealer
  • Sluit altijd eerst de gastoevoer van de gasfles, daarna pas van de barbecue
  • Gebruik je de PowerPak? Sluit dan eerst de gasslang aan voordat de gaskraan opengedraaid wordt, anders slaat de beveiliging in
  • Gebruik een Quick Release koppeling om snel en veilig je gasslang te (ont)koppelen. Met deze handige koppeling klik je de gasslang eenvoudig aan je BBQ. De Quick Release is er ook met dubbele koppeling - Quick release koppeling 2 - zodat je eenvoudig kunt schakelen tussen meerdere apparaten, zoals terras heaters, kooktoestellen en buitenkeukens
  • Vervang je gasdrukregelaar en de gasslang om de 5 jaar!

VEILIG OMGAAN MET GAS

ANWB heeft 10 tips voor je op een rij gezet om veilig om te gaan met gasflessen:

  • Koop altijd een verzegelde gasfles
  • Gebruik een drukregelaar
  • Gebruik altijd een goedgekeurde gasslang
  • Niet roken en geen open vuur
  • Draai de gaskraan dicht na gebruik
  • Zorg voor goede ventilatie
  • Openen en sluiten met de hand
  • Zet je gasfles rechtop
  • Fles en hoofd koel houden
  • Ga naar een erkend verkooppunt

Lees hier het ANWB-artikel over Veilig omgaan met gasflessen.  

VRAGEN?

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Neem dan even contact op met onze medewerkers van de klantenservice. Ze staan je graag te woord!

E: info@cadaceurope.com
T: +31 26 319 77 40